Waarom een ijsmaker kopen?

Een ijskoud drankje op een warme dag is een van de simpelste geneugten des levens. Het is misschien een verrassing dat het ook een relatief nieuwe luxe is. Nu we niet meer hoeven te wachten op ijszendingen uit het noordpoolgebied, is het makkelijk om ijs als vanzelfsprekend te beschouwen.

Met een ijsmaker hebt u binnen enkele minuten een nieuwe partij ijs, in plaats van uren. Veel ijsmakers hebben zelfs een voorraadbak, zodat u voor elke gelegenheid een overschot aan ijs hebt. Als u ooit een tekort aan ijs heeft gehad op een van uw bijeenkomsten, of als u regelmatig zakken ijs koopt, is de aanschaf van een ijsmachine een perfecte oplossing. En als u een kenner bent van helder/gourmet ijs (ja, dat bestaat), weet u al hoe belangrijk een ijsmachine van goede kwaliteit kan zijn.

Voordat u koopt

Als u nog nooit een ijsmachine hebt gehad, is het belangrijk dat u zowel de voordelen als de nadelen ervan kent. Aangezien u de weg naar deze gids hebt gevonden, is de kans groot dat u al begrijpt dat de kwaliteit van het ijs van een ijsmachine van hoge kwaliteit veel beter is dan het ijs uit uw vriezer. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er twee verschillende stijlen stand-alone ijsmakers zijn: Traditioneel & Helder/Gourmet ijs.

Traditionele ijsmakers werken bijna hetzelfde als de ijsmaker in een normale vriezer. Het enige echte verschil is de vorm van het ijs. Heldere ijsmakers produceren daarentegen schoner, beter smakend, gourmet ijs. Als het u alleen om de hoeveelheid gaat, is een traditionele ijsmaker voldoende. Als het u om de kwaliteit gaat, heeft u een ijsmachine met helder ijs nodig.

Het verschil in kwaliteit is een gevolg van het vriesproces. Traditionele ijsmakers werken volgens hetzelfde basisprincipe als een ijsblokjestray. Eerst vullen ze een vorm met water. Daarna wordt het stilstaande water bevroren. Wanneer het ijs volledig is gevormd, geeft een sensor een signaal aan de machine om het ijs in de voorraadbak te deponeren. Een tweede sensor bewaakt de opslagruimte en stopt de ijsproductie zodra de bak vol is.

Heldere ijsmakers bevriezen water door een langzame, gestage stroom water over een oppervlak te laten lopen dat tot precies 32°F is gekoeld. Hierdoor wordt het ijsblokje van binnenuit gevormd en krijgt het de ideale grootte, net zoals een sneeuwbal groeit als hij van een heuvel afrolt. En omdat alleen zuiver water bij deze temperatuur bevriest, verwijdert de zwaartekracht de onzuiverheden, die vervolgens naar een afvoer worden getrechterd of gepompt.

Zodra het heldere ijs de juiste grootte heeft bereikt, wordt het in een opslagbak gegooid die doorgaans niet over een eigen koelinstallatie beschikt. Zonder een koeleenheid in de opslagbak smelt het ijs langzaam. Dus om de bak vol te houden, stoppen de makers van helder ijs nooit met het maken van ijs. De sporadische geluiden van nieuwe partijen ijs die in de voorraadbak tuimelen en de pomp die aan- en uitklikt om het gesmolten water naar de afvoer te brengen, kunnen voor sommige mensen storend zijn. Daarom kunt u beter geen heldere ijsmachine in een woon- of uitgaansruimte plaatsen als u gevoelig bent voor lawaai.

Het is ook belangrijk te weten dat heldere ijsmakers ten minste eens in de 3-6 maanden moeten worden schoongemaakt. De procedure voor specifieke modellen is meestal afgedrukt op de binnendeur van de machine en is bijna altijd online en in de gebruiksaanwijzing te vinden. Het proces houdt meestal in dat al het ijs uit de bak wordt verwijderd en dat vervolgens een speciale reinigingsoplossing door de machine wordt geleid. Hoewel het reinigen van een ijsmachine niet bijzonder moeilijk is, kost het wel tijd. Zolang u weet wat u kunt verwachten, is het bezit van een ijsmachine een geweldige manier om de kwaliteit van uw favoriete drankjes te verbeteren.